dimarts, 21 de març del 2017

Jordi Lloret i Prieto (1954-2017)


Mi primer contacto con Jordi fue allá por los años 80 en una visita que hizo a Granada y tuve la fortuna de conocerlo y enseñarle la Cueva del Agua, junto con su inseparable amiga Montserrat Ubach, con el tiempo esa amistad fue creciendo ya que compartíamos aficiones comunes (espeleo y publicaciones). Ya en los años 90 y siguientes yo tuve la fortuna de ser miembro de la Asamblea General de la Federación Española de Espeleología y cuando esta tenía su sede en Barcelona y me tenía que desplazar a esa ciudad, Jordi me recogía en el aeropuerto y me llevaba al hotel, tras una suculenta cena que una vez pagaba él y otra yo, eso duró hasta el traslado de la FEE a Madrid.


En octubre de 2005 Jordi decide que tenía que pertenecer a nuestro Centro de Documentación y Museo de la Espeleología, formalizando su ingreso el día 1 de octubre. Desde ese momento fue un extraordinario colaborador enviando publicaciones, escribiendo artículos en nuestro boletín y por último su magnifica obra “66 años de boletines y revistas espeleológicas del estado español 1950-2015”, del cual estábamos preparando una segunda edición ampliada a 2016, que colgaríamos en la web para uso y consulta de todo interesado.


Hemos perdido un extraordinario amigo y compañero, Jordi era un gran conocedor de la bibliografía española, era autor de una gran cantidad de publicaciones en diversos medios. Le echaremos de menos por su siempre disponibilidad, buen hacer y sobre todo por su inestimable amistad. Descanse en paz.

Manuel J. González Ríos

Jordi Lloret, M. Gonzàlez Ríos y Montserrat Ubach (2015 Gala de la Espeleología en Villacarrillo)

ARTÍCULOS DE JORDI LLORET EN EL BOLETÍN DEL MUSEO DE LA ESPELEOLOGÍA



- RESUMEN HISTÓRICO DE LA ESPELEOLOGÍA CATALANA. 1801 A 1948 (DEL PADRE JOANA AL G.E.S. DEL C.M.B.) Traducción y revisión. BME, 1990, núm. 4: 9-41. J. Borràs i Xavier - A. Beneito i Santmiquel - N. Lloses i Tello. J. Lloret i Prieto.

- ESPELEÓLOGOS ESPAÑOLES EN EL MUNDO (1925-1989). BME, 1991, núm. 5: 7-32. J. Lloret i Prieto.

-  ESPELEÓLOGOS ESPAÑOLES EN EL MUNDO 2ª parte (1925-1989). BME, 1992, núm. 6: 19-33. J. Lloret i Prieto.

-  ESPELEÓLOGOS ESPAÑOLES EN EL MUNDO. (1925-1989). Errores u omisiones. BME, 1993, núm. 7: 28. J. Lloret i Prieto.

- FLOYD COLLINS. UNA VÍCTIMA DE LA GUERRA DE LAS CUEVAS DE KENTUCKY (SAND CAVE, KENTUCKY, USA. 1925). BME. 1993, núm. 7: 29-32. J. Lloret i Prieto.

- ESPELEOLOGÍA Y BARRANCOS EN REVISTAS DE AVENTURA (1983-1993). BME, 1994, núm. 8: 9-15. J. Lloret i Prieto.

- INDICES DEL BOLETÍN DEL MUSEO ANDALUZ DE LA ESPELEOLOGÍA. Números 1 al 10. BME, 1997, núm. 11: 29-33. J. Lloret i Prieto.

Article: Signapan Valley, Palawan, Filipinas, 1988.

En Jordi Lloret ha estat un espeleòleg en el sentit ampli de la denominació, encara que són tantes, variades i especialitzades les tasques dels espeleòlegs que jo mai m'he posat a fer el llistat, de ben segur me n'hagués oblidat d'un bon grapat, però en Jordi realitzava moltes d'aquestes tasques, i a més molt bé.




El primer fonament de l'espeleologia és l'exploració (amb el sentit literal d'aquest neo mot compost), d'aquí parteix tot el demès. En Jordi va explorar, topografiar, dibuixar, catalogar, fotografiar... i va comunicar! Difonent i divulgant en diverses revistes espeleològiques i en altres de muntanyisme i de temes varis.




Ell ha estat el màxim recopilador de l'espeleologia a Catalunya! Només citarem, a tall d'exemple, el llistat que va publicar dels 10.000 espeleòlegs catalans i la seva recent obra, del passat mes de novembre, sobre les publicacions periòdiques espeleològiques.


Em consta que se l'han quedat a l'ordinador diferents obres que les estava treballant alhora. Jo l'he deixat un deute, ara tinc mala consciència, però tal com li deia a ell mateix, no pateixis, que aviat tindré allò que em falta per acabar-ho i ja estarà pràcticament finalitzat i te l'enviaré!  


Dibuixos i foto, J. Lloret

Jo per tractar de defensar-me li deia, però home! Tu agafes el boli i escrius cinc folis seguits sense gratar-te el nas! O ets literat o tens la facultat mental de l'escriptura automàtica, o les dues coses a la vegada! Però jo per a escriure dues rengles em paso el dia sencer! A més tu saps escriure al teclat la mar de bé, i sense mirar! Jo només escric amb un dit de cada mà! Quan tu acabes jo encara no he acabat de posar el títol!  

F. Miret

Desde Sarawak rebereu més informació sobre l'acte de comiat a Jordi Lloret


A la mateixa plana de Sarawak podeu accedir a la biografia espeleològica d'en Jordi Lloret





1 comentari:

  1. Un "trotamons", amb una biblioteca mental increïble. Ara que s'havia tornat mes tranquil espeleològicament parlant,i teníem plans, la ruleta de la vida ha decidit no deixar-li acabar-les. Ara continuarà viatjant amb un altre dimensió. Ens trobarem Jordi.

    ResponElimina