divendres, 21 de maig del 2010

Pla d'Ardenya (1)


CATALOGO ESPELEOLOGICO DEL PLA D’ARDENYA
TOMO I
(1979) 106 p., 2 map., 38 topo., 1 map. plegat fora de text (503x445); 209x147 mm.
Ed. l’Autor / Servi-Offset, Barcelona.
ISBN: 84-300-0875-6 obra completa. 84-300-0876-4 tomo I

Col•laboradors: J. Borrás. Maria V. Gómez. T. Asensio. J. Ametller. H. Honegger. C. Català. F. Subils. E. Sabaté. P. Díaz. J. Marqués.

Jordi LLORET PRIETO


Introducción. - Historia de las exploraciones espeleológicas realizadas en el sector catalogado a través de la bibliografía consultada. - Descripción geográfica y geológica del pla d’Ardenya. - Catálogo. Indice de materias.






El primer avenc que davallà N. Font i Sagué fou el de la Vinya del Tita al pla d’Ardenya (27-IX-1897), encara que l’oficialitat dicta que l’espeleologia catalana moderna comença el 28-XII-1897 amb l’exploració, pel mateix Font, de l’avenc de Can Sadurní, doncs és més fondo que el de la Vinya.
Avenc de la Vinya del Tita

Aquest fet cultural ni mil més raons naturalistiques feren, ni fan, aturar a les pedreres devoradores de cavernes.

Pla d'Ardenya

 
Les pedreres d’aquesta zona han destruït moltes més cavernes que l’altre gran desastre ecològic veí de l’abocador de Begues, més conegut com el de Garraf.

A la segona meitat de la dècada dels anys 70 del segle passat Jordi Lloret empren una tasca de catalogació espeleològica d’aquesta zona del massís del Garraf. Efectuada sobre el terreny, amb treballs de camp de cartografia, situació, exploració, topografia, etc., complementada amb investigació de gabinet, bibliografia, recerca d’informació inèdita, etc. Ell amb els seus col•laboradors ens deixen una obra molt important de principal referència d’aquest sector del massís.

Les fotos, actuals, han estat aportades per Jordi de Cabo del que podeu seguir una part de la seva obra fotogràfica amb aquest enllaç (FM)

Avenc Pompeu i Fabra





Avenc Abat Escarré





Catàleg Espeleològic del massís de Garraf
Unitat septentrional
Tomo II
(1982) 7-102 pp., 44 topo. (2 ple.), 1 map. ple., 292x211 mm. Dins: Gours, 9. Barcelona.

Jordi LLORET i PRIETO












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada